PIL readability
PIL Readability Testing & Bridging Reports
We assess whether patients can find, understand and use information in medicine package leaflets. Our research provides evidence to support EU regulatory submissions. In accordance with Article 59(3) of Directive 2001/83/EC and relevant EU readability guidance.
-
PIL Readability Testing
Two rounds of testing with 10 participants each, assessing information retrieval, comprehension and intended action.
-
PIL Bridging Reports
Evidence-based comparison of related leaflets to assess whether existing user testing can support a new submission.
-
Expert Review
Assessment of leaflet language, structure and visual presentation, with actionable recommendations before testing.
What You Receive
Structured research documentation supporting regulatory assessment.
-
Study Protocol & Questionnaire
Defined methodology, participant criteria and structured testing tasks with criteria success.
-
Results & Recommendations
Documented findings, identified difficulties and recommended improvements if needed.
-
Regulatory Report
English-language readability report or bridging justification supporting eCTD Module 1.3.4, where applicable.
Planning a Regulatory Submission?
Share your leaflet, target markets, regulatory procedure and timeline. We'll help identify the appropriate readability testing or bridging approach.
What You Need to Know about PIL readability tests
1. Why is PIL readability testing required?
Under Articles 59(3) and 61(1) of Directive 2001/83/EC, package leaflets must reflect consultation with target patient groups. This demonstrates that patients can use the information. Supporting evidence is included in CTD/eCTD Module 1.3.4, where applicable.
2. When is readability testing required?
Evidence of patient consultation is generally needed for new marketing authorisation applications and relevant changes to existing leaflets. The appropriate approach depends on the product and procedure; a separate full test is not always necessary.
3. Do we always need a full readability test?
No. Existing consultation evidence may support a new leaflet through a justified bridging assessment. Other consultation methods can also be acceptable. The approach must suit the product and be supported by adequate evidence.
4. What is a PIL Bridging Report?
A bridging report compares a proposed "daughter" leaflet with one or more successfully tested "parent" leaflets. It explains whether similarities in content, layout, writing style and important safety messages justify relying on existing test results.
5. How do we know if our leaflet qualifies for bridging?
We compare both leaflets, their intended users, key safety messages, layout and wording. The reference leaflet must have suitable evidence from successful user testing. We assess whether any differences require additional testing or a different approach.
6. How is a full readability test conducted?
Our standard approach involves 20 participants, usually in two rounds of 10, with a pilot where appropriate. Participants are asked to find information, explain its meaning and show how they would act on it.
7. What happens if a leaflet does not meet the acceptance criteria?
We analyse where participants struggled and recommend changes to the wording, structure or design. The revised leaflet can then be tested again where necessary. An expert review before testing helps identify potential problems early.
8. Can you guarantee regulatory acceptance?
Final acceptance rests with the competent authority. To date, all our reports submitted for regulatory assessment have been accepted. Where necessary, we promptly clarify any questions raised by the authority, in coordination with the applicant.
9. What documents will we receive?
For a full test, we provide a protocol, questionnaire, results, recommendations and a final readability report. For bridging, we prepare a comparative justification. Relevant documentation can support CTD/eCTD Module 1.3.4, depending on the procedure.
10. Can the methodology be adapted to our project?
Yes. We adapt studies to the medicine, target population and regulatory context. Expert review, packaging assessment, eye-tracking or additional user research may be added where useful, separately from the core regulatory consultation evidence.
11. What do we need to get started?
Please send us the leaflet text in Word (.docx), the proposed leaflet artwork and the Summary of Product Characteristics (SmPC). We normally sign an NDA and a service agreement or purchase order, depending on the cooperation model. For established clients, an email order is sufficient.
12. Can you design our package leaflet?
Yes. We usually work with print-ready artwork provided by our clients. If needed, our in-house design studio can prepare the leaflet from a Word document, following established readability and layout principles and any applicable printing specifications.
Have a project in mind? Get in touch to discuss your needs and discover how our research can help.